Kost

Du er, hvad du spiser

På Birkholm bliver kosten anset for at være en central del af beboernes fysiske og psykiske trivsel. Vi bruger kosten til at skabe sundhed og velvære.

Vi følger de officielle kostråd og har i øjeblikket to vegetardage, to fiskedage og tre køddage om ugen. Vi arbejder så vidt muligt med økologiske råvarer og langt det meste mad laves fra bunden. Køkkenet serverer hjemmebagt kage for beboerne hver fredag. Birkholms køkken har det økologiske spisemærke i sølv.

Mad og medinddragelse: Birkholms beboere bliver på beboermødet, hvert kvartal, bedt om at udpege de retter, som de ønsker, skal på menuen. Birkholm har en kasse med laminerede billeder af forskellige retter, sådan at de, der ikke har mulighed for at udtrykke sig sprogligt, bliver hjulpet til at pege og udvælge.

Beboerne vælger desuden selv menuen til deres fødselsdag.

Bordkultur: Beboere og personale spiser sammen i mindre grupper (det pædagogiske måltid). Maden serveres på bordene, så beboerne selv kan være med til at vælge, hvad de vil have på tallerkenen. Madens dufte og farver anses for at være en vigtig del af måltidet.  Det sætter både appetitten i gang og giver anledning til samtaler om bordet. Vi prioriterer, at bordene er veldækkede og at der, bortset fra samtalen, er ro ved måltiderne.

Beboerne er altid velkomne til at invitere gæster til spisning eller kaffe og kage. Et måltid koster i udgangspunktet 30 kr. pr. gæst, men betalingen kan justeres ift. valg af menu og antal af gæster. Spørg Birkholms kok, hvis du er i tvivl. Mad til gæster skal bestilles minimum 3 hverdage inden besøget.

Diæter og allergi: Beboernes behov efterleves ved allergier eller diæter i samråd med lægen. Vi arbejder desuden med under- og overvægt ift. den individuelle beboer.

Fødevarekontrol: Birkholm har en glad smiley. Vil du se vores kontrolrapport, så kig her.